Obnova Podmokel vs. přivaděč Pastýřská

V úterý 10. 11. se za účasti paní primátorky Blažkové a emeritních primátorů pana Pelanta a pana Rašky konalo představení studie koncepce obnovy Podmokel.

Tato studie byla zadána v roce 2013 a po dlouhých debatách představena. Cílem studie je stavebními úpravami vdechnout této čtvrti novou energii, aby se stala příjemným místem pro život, podnikání i odpočinek. Dosahuje toho novou koncepcí úpravy zeleně, chodníků, parkování, křižovatek i pouličního osvětlení. V plánu nejsou drobné kosmetické úpravy, ale celková změna města.

Vozovky mají být obousměrné, se sníženou zónou rychlosti 30 km/h, osazené minimem dopravních značek a s předností jízdy zprava. Kvůli zachování nízké hladiny hluku je v plánu ponechat asfaltový povrch vozovky. Na pás vozovky mají navazovat podélná parkovací stání. Povrch těchto parkovacích míst bude z recyklovaných dlažebních kostek, které se již nyní nacházejí pod asfaltovým povrchem některých podmokelských ulic. Povrch chodníků je navržen z malých dlažebních kostek shora broušených, aby se po nich pohodlně chodilo. Každá z křižovatek bude mít vozovku mírně zvednutou, aby středový kříž této křižovatky byl v úrovni chodníku. Tímto řešením se docílí bezbariérovosti přechodů a snížení rychlosti vozidel. Každá z křižovatek bude tedy působit jako větší zpomalovací pás.

Největší polemiku vyvolalo umístění pouličního osvětlení některých ulic.  Architekti, se záměrem zbavit město překážek, umístili lampy veřejného osvětlení na lana natažená mezi domy resp. nad křižovatkami.  Je otázkou, jak takové řešení přijme veřejnost a zejména pak vlastníci domů, kteří především by tím byli dotčeni.

Další ohlasy studie se týkaly Husova náměstí. To se má stát centrem dění – skutečným náměstím, místem setkávání. Nově je zamýšleno jako multifunkční prostor, vhodný pro parkování, trhy, pořádání koncertů a jiných větších akcí. Stromy zde budou zachovány, ale trávníky a křoví budou muset být redukovány. Náhradou za tuto ztrátu zeleně bude vysazení četných stromořadí. Také je v plánu vybudování velkého parku v prostoru před nádražím, kde má být zřízen i dětský kout.

Architekti a projektanti, zpracovávající obnovu Podmokel, se nad rámec zadání projektu vyslovili i k Ředitelstvím silnic a dálnic navrhované variantě dálničního přivaděče „Pastýřská“. Sdělovali to, co i laik tuší. Novostavba tranzitní silnice vedená do Podmokel je nesmysl. Nejen, že by zaneřádila hlukem a zápachem centrum města, narušila jednu z dominant – Pastýřskou stěnu, ale zpřetrhala by nejdůležitější vazby mezi oběma břehy města. Náprava tohoto neuváženého zásahu by nebyla možná. Obnova Podmokel a celého města při přišla vniveč.

Je velmi důležité, že projekt oživení Podmokel má podporu napříč celým politickým spektrem. Je to projekt zásadní a tak stavebně i finančně náročný, že jeho realizace potrvá roky.  Práce jsou v horizontu 20 let rozfázovány na uliční celky, kdy by v 5 letých cyklech mělo být obnoveno několik navazujících ulic a prostranství v ceně desítek milionů korun.

Původně byl záměr začít obnovou ulice Čs. legií, kde má dojít k obnově vodovodu a kanalizace. Dle finančních propočtů by ale souběh staveb znamenal jen velmi malé finanční úspory. Ulice je v relativně dobré kondici, město proto začne nejprve s obnovou části ulice Prokopa Holého a Husova náměstí, jejichž stav vyžaduje rychlé zlepšení.  Rada města již 3. listopadu zadala přípravu smlouvy na detailní projektové práce, a pokud vše půjde dle plánu, tak se do dvou či tří let může začít stavět.

Studie obnovy Podmokel je ke stažení:   z d e